top of page

השקעה מוצלחת לטווח ארוך- יש דבר כזה?

6/12/2013
 
מאת: עינב כהן - מנכ"ל הרשת
 
 
רבים נמנעים מלהשקיע בבורסה בגלל בעיה אחת: זמן.
 
המעקב אחרי שוק המניות מחייב להיות זמין בכל שעות המסחר מול האינטרנט, לעמוד בלחצים נפשיים באמצע היום, צריך ללמוד ולקרא ולהבין בבורסה. ממש עבודה נוספת!
 
אז מה יעשו אלה שאין להם זמן ל"עבודה נוספת" והם רוצים לחסוך כסף לטווח הארוך? הם יעדיפו לא להשקיע כלל בבורסה ו"להשכיב" את הכסף בקופת דן חסכן של הבנק שממנה לא יצאו עשירים, אולי חופשה במלון בטבריה מקסימום.
 
האמת היא שיש שיטה להשקעה לטווח ארוך בשוק ההון. מה שצריך לעשות הוא רק "לפתוח את הראש".
 
בשיטה הזו משתמשים מקצוענים רבים בתחום ההשקעות בעולם,כולל המשקיע האגדי וורן באפט שמתנהל עפ"י רוב הכללים של השיטה שאני מביא פה.
 
אנו באקדמיית לימודי שוק ההון שלנו, עוברים גם על השיטה הזו.
 
אז בואו נתחיל:
 
קודם כל אנו מתייחסים לקניית מנייה כקניית עסק ממשי. ממש ככה.
 
1.מצאו עסק מצוין- מה זה בעצם אומר עסק מצוין?הרי אתם מכירים הרבה עסקים מצוינים, גם המכולת השכונתית יכולה להיות עסק מצוין. אז ככה- עסק מצוין הוא קודם כל עסק שאתם מבינים מה הוא עושה. אם יש עסק שנראה נהדר אך אתם לא מבינים מה בדיוק מתרחש שם-שזה לא בשבילכם. הפעילות של העסק צריכה להיות פשוטה, פשוטה פשוטה.זה לא אומר שצריך  להיכנס לכל תהליכי הייצור והשיווק של העסק. אלא להבין מה הוא עושה בצורה ברורה.
 
2.מצאו עסק שאתם לא יכולים בלעדיו- הכוונה לעסק שגם אם יעלו את המחירים שלו אתם אמנם תתבאסו אבל תמשיכו לקנות אותו ,או לצרוך ממנו כרגיל. דוגמאות: יש כאלה שלא יכולים בלי "קוקה קולה" גם אם יעלו את המחיר של הבקבוק הם ימשיכו לצרוך אותו באותה צורה.
 
3.מצאו עסק שאי אפשר להתחרות בו- שוב אני חוזר ל"קוקה קולה" . אם תקום חברה מתחרה היא יכולה להוריד את "קוקה קולה" מהמדפים? ברור שלא! מדובר במותג. מותג שאנשים רגילים לטעם שלו וטעם של אנשים מאד קשה לשנות, אמנם החברה החדשה יכולה לתת סוג של פייט קטן אבל לא יכולה לפגוע בו בצורה משמעותית. במילה אחת- "מותג". חפשו לרכוש לטווח ארוך מותג. מותג כזה שרק מהמחשבה על התחרות בו מתייאשים.
 
4. בדקו את הנהלת העסק- הנהלה של עסק הוא דבר חשוב ביותר במיוחד בשוק ההון. יש מנהלים שנחשבים אוטוריטה בשוק ההון ויש כאלה ששוק ההון ממש לא "סופר" אותם מכיוון שהם אכזבו לא פעם את המשקיעים (ויש דרכים לא מעטות לעשות זאת כגון הנפקת מניות במחירים נמוכים מאד מהשווי שלהם בשוק ובשל כך המנייה מתרסקת). יש מנכלים שאכזבו לא פעם את המשקיעים ואפילו שהם עומדים בראש חברות טובות המניות שלהן לא נותנות תשואה חיובית יותר מידי ולכן חשוב מאד מי העומדים בראש החברה. אם אני צריך לציין מנכ"ל שנחשב אוטוריטה בישראל ושוק ההון אוהב אותו אני חושב שאלי הורביץ הוא דוגמא מצוינת לאחד כזה.
 
עכשיו מה הלאה? נגיד שמצאתם את המנייה הנכונה- מותג, הנהלה מצויינת,חברה שאתם לא יכולים בלעדיה. אז מה.? יאאלה קונים?
אז זהו שלא!
אני אישית לא מעודד בכלל לקנות מניות סתם ככה אלא רק בהזדמנויות משמעותיות.
כמה הזדמנויות כאלה יש בשנה? יכול להיות 3-4 פעמים,יכול להיות פעם אחת, ויכול להיות שבכלל לא. אבל שיש הזדמנות- צריך לקחת את כל הקופה.
שלא תטעו, שוק המניות מספק הזדמנויות, טרנדים באים וחולפים, והגלגל חוזר. החוכמה של משקיע היא לעלות בזמן לפני שההמון הצטרף.
או במילים אחרות-לקנות עסק ששווה 100 מיליון בחמישים מיליון...
אלה החוקים שלי:
 
1. למדו קצת לקרא דוחות של העסק שלכם. לא צריך להיות כלכלן גדול. היום כל אתר כלכלה בינוני מביא את הנתונים האלה שחור על גבי לבן- בדקו את שיעורי הצמיחה של המכירות,הרווח למנייה,ההון העצמי,ותזרים המזומנים החופשי בחמש שנים האחרונות.הבדיקה הזו תגיד לנו בכמה צומח העסק כל שנה בהשוואה לשנים קודמות והאם הם היו עקביים, הם יספקו לנו רמז על שיעורי הצמיחה שאנו יכולים לצפות להם בעתיד.
            מה שאנו בעצם מחפשים בנתונים האלה הוא מספרים עוקבים עולים.פשוט וקל נכון. 
 
2. מעקב:הגדירו לכם כ50 מניות שיכולות להיות עסק מצוין.לא חייבים רק מהבורסה הישראלית רצוי וכדאי גם מהבורסה האמריקאית.
3. עקבו אחרי בעלי עניין ומוסדיים- באתר הבורסה "מאיה" ישנם נתונים על תנועות בעלי עניין ובתי השקעות .תנועה חיובית מסיבית שלהם לכיוון ה"עסק" שאתם עוקבים אחריו-כנראה שהם רואים בו עסק במחיר מוזל.
4. השקעה בזמן אירועים עולמיים בעיתיים שלא קשורים ישירות לעסק שלכם או פוגע בהכנסות שלו בצורה ישירה, הוא בדרך כלל זמן מצוין להשקעה. צריך לחכות שהאש תבער, שמשקיעים יברחו מהבורסה, וכולם יהיו מיואשים- אז זו ההזדמנות להתחיל להשקיע בעסק שלכם טיפין טיפין. 
5. כותרות עיתונים שצועקות "בורסה מדממת" הוא זמן מצוין להתחיל להשקיע בעסק שלכם.
6. ניתוח טכני- גם כאן צריך ידע בסיסי ולא טיפה מעבר לכך. מה שאנו רוצים לראות זה פריצת מחיר המנייה את ממוצע 200 יום במחזור גדול. תוכנת גרפים פשוטה יכולה להראות לנו את הנתון הנ"ל.
bottom of page